Skovmærke – Spiselig i små mængder

Skovmærke (Galium odoratum) eller Bukkar er en gammel lægeplante, der dufter skønt og kan spises i små mængder. Dens duftstof kumarin er desværre også giften i planten. Når den visner og  tørrer dufter den stærkere og når blade eller stængler knuses øges denne effekt.

Den tørrede plante bruges i potpurri og som en middel mod møl. Det bruges også hovedsageligt i Tyskland til at sætte smag på majvin (kaldet “Maibowle” eller “Maitrank” på tysk), sød juice punch, sirup til øl (Berliner Weisse), brandy, gelé, marmelade, en sodavand (Tarhun, som er georgisk), is og urtete og selvfølgelig snaps.

Medicin

Medicinsk anvendes den som vanddrivende, krampeløsende, betændelseshæmmende, blodfortyndende, mod lette mavesmerter, leverbetændelse, som alment tonikum, og er mildt beroligende.

Den tørrede plante bliver giftig hvis den udsættes for fugt under opbevaringen. Max dosis i følge drogelisten 1/2 g. plante om dagen.

Henrik Smid (ca. 1495-1563) en af middelalderens store læger, skriver i 1546 om skovmærke (Mysicke, Bockare, Skoumerche): ”Urten sat på vin i maj, vederkvæger hjertet og usund lever. Frisk eller tørret urt bruges til badning af småbørn med udslet og til fodbad.”  (Hans bog ”En Skøn Lystelig Ny Urtegaard”)

Beskrivelse

Skovmærke er en vintergrøn flerårig 10-30 cm høj urt, der vokser i muldrige løvskove, hvor den danner tætte bestande. Planten er vellugtende, når blade eller stængler knuses.. Skuddene er oprette eller opstigende og firkantede med ru hår. Bladene sidder i 6-8 tallige kranse. De enkelte blade er lancetformede med en fintornet, ru rand. Over- og underside er græsgrøn. Løvet holder sig frisk langt ud på vinteren. Blomstringen sker i maj og juni, hvor de endestillede halvskærme hæves op over bladdækket. De enkle blomster er hvide og firtallige. Frugterne  er todelte spaltefrugter, der spredes ved at hægte sig fast i pels eller tøj.

Rodnettet består af underjordiske stængler, der er stærkt forgrenede. Rødderne er fine og gennemvæver jorden helt.

Højde x bredde (og årlig tilvækst): 0,30 x 2,5 m (30 x 10 cm/år).

Voksested

Skovmærke er i Danmark almindelig i Østjylland og på Øerne. Den findes i løvskove på muldbund.

Duft og anvendelse

Bunddække i skygge, skovbund, bund mellem roser.

De grønne dele af planten indeholder et stof, som fraspalter kumarin. Det dufter fint og krydret (som godt hø), hvad der gør, at planten bruges til grønne kranse og som drinkskrydderi (fx i snaps).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *