Bitterstoffer i vilde urter.

Bitterstoffer tilhører de over 30.000 forskellige sekundære plantestoffer, som findes i vilde urter, frugt, grønsager, rødder og krydderurter. I modsætning til de primære plantestoffer – kulhydrat, fedt, protein, vitaminer og mineraler – har bitterstofferne ingen næringsegenskaber for mennesker, men derimod en påvist positiv virkning på helbredet medicinsk.

Bitterstoffer er et prima kosttilskud ved fordøjelsesproblemer, oppustethed, appetitløshed og forstoppelse. De dæmper også mæthedsfornemmelsen efter et righoldigt måltid.

Bitterstoffernes virkning

  • Der sker følgende i kroppen, når man indtager bitterstoffer:
  • spytkirtlerne i munden, nervebanerne i maven og galdeproduktionen stimuleres, og
  • fordøjelsessafterne flyder bedre.

Det er den bedste måde at klare hakkebøffen, steaken og medisterpølsen på. Og samtidig virker bitterstofferne som en mild fedtforbrænder, fordi de hurtigt giver en mæthedsfornemmelse.

Vores kost indeholder færre og færre bitterstoffer. Men bitterstoffer er uundværlige når det gælder om at opretholde en sund fordøjelse. Klassiske vintersalater og især vilde urter er fyldt med bitterstoffer, så det er nemt og lækkert at bringe dem tilbage i vores kost.

Problemet er – vi kan ikke lide bitterstoffer. Vi er alle sammen født med en naturlig aversion mod bitterstoffer, da en bitter smag signaliserer fare til hjernen og maner til forsigtighed, da der kunne være giftstoffer til stede.  Det har i løbet af evolutionen afholdt menneskerne fra at spise umodne frugter og giftige planter. Den søde smag derimod signaliserer en høj koncentration af gode næringsstoffer og tryghed. Man kan derfor sige, at vi fra starten er programmeret på at foretrække at spise sødt.

Men bitterstoffer spiller en vigtig rolle for vores krop, da de fremmer appetitten og stimulerer fordøjelsen. Især fedtholdig mad bliver lettere og hurtigere fordøjet, da bitterstoffer blandt andet stimulerer dannelsen af galde. Bitterstoffer virker desuden krampeløsende, betændelseshæmmende og antibakteriel. Bitterstoffer hæmmer også vores trang til at spise sødt. Men her stopper det ikke. Nyeste forskning viser, at bitterstoffer styrker vores naturlige tarmflora, som beskytter os mod udviklingen af forskellige sygdomme og også mod  f.eks. salmonella

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *