Lægekokleare
Lægekokleare (Cochlearia officinalis) er en dejlig frisk og skarp flerårig urt, der holder sig frisk hele vinterhalvåret. Den kaldes også skørbugurt fordi den er meget rig på C-vitamin og før i tiden havde søfolk den med i lasten kloden rundt som middel mod skørbug.
Smag – Smager dejligt friskt af karse og peberrod også om vinteren og kan selvfølgelig tåle frost. – som topping eller en del af salaten og som et ekstra pift – holder sig rimeligt godt og friskt en uge i køleskabet.
“Ske Lægeplante”
(Cochlearia officinalis) Cochlearia betyder ske på latin. og officinalis er den latinske betegnelse for en anerkendt lægeplante.
Bladene er en anelse tykke at røre ved, overfladen er glat og den ligner en ske – som romerne også havde bemærket.
Lægekokleare (Cochlearia officinalis), eller læge-kokleare, er om sommeren en ml. 20-50 cm høj plante i korsblomst-familien. Om vinteren er den bare en lille busk langs jorden, der kan minde om en pude.
I Danmark findes lægekokleare hist og her ved kyster på sandet tanggødet bund, på strandenge og klipper. Den blomstrer med hvide, 8-10 mm lange blomster i maj og juni.
Arten er udbredt langs Vesteuropas kyster og i Europas bjergegne samt i arktiske egne. Lægekokleare kendes ved, at alle stængelblade er , skeformet, hjerteformet – eller nyreformede samt ved at skulperne er kugleformede og 4-7 mm i diameter.
Medicinsk bruges den mod C-vitaminmangel. I gamle dage var “skørbug” en forfærdelig lidelse, som specielt sømænd led forfærtdeligt af . Kroppen går langsomt i opløsning tænder, hår og negle falder af. – Vi kan ikke leve uden c-vitamin.
Derudover bliver den brugt til et hav af formål: urindrivende og opkvikkende middel, mod vattersot, hvidflod, reumatisme, gonorre, stofskiftelidelser, gigt, hæmorroider, forårstræthed, udmattelse, tandkødslidelser, Hjælpe og Stimulerer hjerte, nerver, nyrer og galdeudsondring m.m
Læs Fødevarestyrelsen anbefalinger, hvis du vil være helt sikker.
Seneste kommentarer