Mælkebøtte
Mælkebøtte / løvetand
Anvendelse: Mælkebøtte er en overset urt med god spisekvalitet. Den bliver dyrket som spiseplante flere steder i Europa. Den har en meget bitter smag og passer sig godt i en salat med en stærk syrlig dressing, stegt eller braiseret. Den skal have en kraftig smag ved siden af sig for at fungere.
Der findes utallige slags mælkebøtter, men de ser nogenlunde ens ud. Man kalder dem også for løvetand, fordi de takkede blade kan minde om løvens tænder..
Pluk dem før, de bliver for kraftige og mørkegrønne – der er spisekvaliteten bedst.
Pluk bladene eller skær hele mælkebøtten af med en kniv i bunden af planten, hvor bladene samles.
Mælkebøtteknopper plukker du, mens de stadig er runde, hårde og opspændte. Blomsterne tager du, når de er friske, saftige og dufter. Stilken er ubrugelig.
Prøv at få så lidt af stilken med som muligt.
Ved at dække planten I din baghave med en spand I 14 dage, kan man fremtvinge en rundere smag.
Leverstimulerende. Bitterstofferne I mælkebøtten er leverrensende.
Stimulerer fordøjelsessafterne. God for træg og hård mave
Vanddrivende :Pissenlit på fransk, som betyder tisse I sengen.
Mælkebøtte indeholder:
B og c-vitamin
Betacaroten.
Flavionider
Kalium
Mælkebøtte (Taraxacum) eller løvetand er en slægt af stauder med pælerod og nogle få, hule stængler, hver med en endestillet kurv. Bladene er rosetstillede. Slægten består af omkring 1.000 apomiktiske arter, der er inddelt i sektioner.
Seneste kommentarer