Betacaroten
Betacaroten, betacaroten og betakaroten, er en caroten, et stof der omdannes til A-vitamin når det kommer ind i kroppen. Det betyder, at betacaroten er et forstadie til A-vitaminet. I naturen er caroten en samling af røde og gule farvestoffer og findes i alt fra alger til frugter.
Når betacaroten indtages, enten gennem kosten eller som supplerende kosttilskud, omdannes en mængde til A-vitamin. I kroppen lagres A-vitamin i fedtdepoterne, hvorfra kroppen bruger vitaminet når der er behov for det. A-vitamin er altså et fedtopløseligt vitamin og udskilles ikke fra kroppen, hvis du indtager for meget. Derfor bør du være opmærksom på, at du ikke får for meget.
Hvad er betacaroten godt for?
Betacaroten i sig selv bidrager ikke til det synderlige, men når en del af betacarotenet omdannes til A-vitamin, bidrager det til flere funktioner i kroppen. A-vitamin bidrager til:
- En normal omsætning af jern
- At vedligeholde normale slimhinder
- At vedligeholde en normal hud
- At vedligeholde et normalt syn
- Immunsystemets normale funktion
- Spiller en rolle i celledelingsprocessen
En anden funktion A-vitamin har, er at beskytte kroppen mod oxidativt stress. A-vitamin er nemlig også en antioxidant. Oxidativt stress opstår, når kroppens udsættes for forurening, f.eks. solens stråler i for store mængder, kemikalier, sukker, rygning og alkohol. Når oxidativt stress finder sted, nedbrydes cellerne, men antioxidanter reducerer dette
Flamingoer, de store, lyserøde og flotte fugle får faktisk deres farve fra det de spiser. Derfor kan der også være stor forskel på, hvor lyserød en flamingo er. En flamingo spiser bl.a. små krebsdyr og alger der har et højt indhold af betacaroten og det er netop herfra den lyserøde/orange farver stammer. De steder hvor alger og krebsdyr ikke er tilgængelige, vil flamingoernes farve ikke være lige så kraftig.
Seneste kommentarer